Dogodek

Izlet: KOSOVO

KOSOVO

Letalo, hoteli 3 – 4*, polpenzion

Posebna ponudba za društvo VAGANT

- Najlepši srednjeveški samostani.
- Dih jemajoče mošeje.
- Nepozabni kulturni spomeniki pod zaščito UNESCA.
- Kulturno najbogatejša regija na Balkanu.

Predvideni leti:
1 JP 838 06SEP 5 LJUPRN 1230 1355
2 JP 839 09SEP 1 PRNLJU 1430 1555

Odhod: 6.9.2019

Stil: individualno potovanje

1. dan LJUBLJANA – PRIŠTINA – SAMOSTAN GRAČANICA – PRIZREN: 
Zbor potnikov na letališču Jožeta Pučnika na Brniku in direkten polet proti Prištini. Po pristanku na tamkajšnjem letališču sledi vožnja proti jugu, ki nas vodi k najslavnejšemu kosovskemu samostanu Gračanica, ki ga je postavil kralj Štefan Milutin. Enega najlepših pozno bizantinskih samostanov z odlično ohranjenimi freskami, so leta 1990 razglasili za spomenik kulture izjemnega pomena, 13. julija 2006 pa je bil uvrščen na seznam svetovne dediščine UNESCA pod imenom srednjeveški spomeniki na Kosovu. Pot nadaljujemo le nekaj kilometrov južno od
samostana, proti arheološkemu najdišču Ulpiana. Nekoč glavno mesto Dardanije je veljalo za enega pomembnejših mest Balkana, ki je cvetelo pod rimskim imperijem in se omenja tudi kot veličastno mesto »Urb Splendisima«. Sledi vožnja prosti Prizrenu, kjer se namestimo v hotelu. Večerja in nočitev. (V,H)

2. dan PRIZREN – DŽAKOVICA – VISOKI DEČANI – PEĆKA PARIARHIJA: 
Po zajtrku se bomo podali v Džakovico, mestu, ki slovi po najstarejši čaršiji na Kosovu ter mošeji Hadum iz 16. stoletja. Vožnja do samostana Visoki Dečani iz 14.stoletja. Cerkev, ki stoji sredi razsežnega samostanskega dvorišča, velja za največjo srednjeveško cerkev na Balkanu. Notranjost cerkve se ponaša z bogato poslikavo lepo ohranjenih fresk in številnimi detajli, zato je upravičeno eden pomembnejših srednjeveških spomenikov Kosova, ki ga je na seznam kulturne dediščine uvrstil tudi UNESCO. Samostan je ustanovil srbski kralj Štefan Dečanski,
dokončal pa njegov sin Dušan Silni. Glavni arhitekt samostana je bil frančiškanski menih iz črnogorskega mesta Kotor, čigar arhitekturni vpliv iz Benetk se odraža v presenetljivi podobnosti z rimsko katoliško cerkvijo.
Popoldan nadaljujemo z ogledom Pečke patriarhije, samostanki kompleks, ki ga sestavljajo tri cerkve, ki so nastale v 13. in 14. stoletju. Najlepše in zgodovinsko najpomembnejše freske najdemo v cerkvi posvečeni Mariji Hodegetriji, kjer je 23 upodobitev dinastije Nemanjić in jo je kot zadnjo zgradil nadškof Danilo.
Najstarejša je cerkev sv. Apostolov, ki jo je zgradil sv. Sava, nadškof Nikodim pa je dodal cerkev posvečeno sv. Demetriju. Po končanem ogledu nadaljujemo z vožnjo proti Prizrenu. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev. (Z,V,H)

3. dan. PRIZREN – PRIŠTINA – SPOMENIK BITKE ZA KOSOVO – GROBNICA SULTANA MURADA – PRIŠTINA. 
Po zajtrku nas čaka raziskovanje Prizrena. Sprehodili se bomo po starem mestnem jedru, mimo številnih osmanskih hiš in si ogledali Sinan Pašino mošejo iz začetka 17. stol. Nasproti mošeje je sloviti kamniti most – zaščitni znak Prizrena. Od zunaj si bomo ogledali še cerkev Matere božje iz 14. stol.. Pravoslavna cerkev Bogorodice Ljeviške (UNESCO) je nastala na bizantinskih temeljih. Turki so jo spremenili v mošejo in prebelili freske, a so jih nato v petdesetih letih prejšnjega stoletja ponovno odkrili. Žal pa je bila leta 2004 cerkev ponovno hudo poškodovana. Oglede v Prizrenu sklenemo z obiskom prizrenske albanske lige. Za tem obiščemo spomenik, posvečen junakom, ki so se borili za Kosovo leta 1389. Silovit boj, ki je
pokončal obe vodji, se je odvijal med silami balkanske zveze pod vodstvom srbskega kneza Lazarja proti turški vojski pod vodstvom sultana Murada I.. Po obisku spomenika si ogledamo še grobnico Sultana Murada. Vožnjo nadaljujemo proti glavnemu mestu Priština, kjer se v središču mesta sprehodimo mimo nekaterih glavnih atrakcij, kot so: stavba kosovske vlade, kompleks Narodne knjižnice, cerkev Matere Tereze, Skenderbegov spomenik in priljubljen tipografski spomenik »New Born«. Namestitev v hotelu, večerja v tradicionalni restavraciji. (Z,V,H)

4. dan. PRIŠTINA – LJUBLJANA. 
Zajtrk. Sledijo še zadnji ogledi zgradb, ki izhajajo iz zapuščine večstoletne turške prisotnosti. Med njimi so mošeja Mehmeda II. Fatiha, hamam, mošeja na čaršiji in stolp z uro. Naše
potovanje se počasi bliža koncu, zato v skladu s časom nadaljujemo z vožnjo na letališče in direktnim poletom proti Brniku. (Z, letalo)

Cena na osebo v dvoposteljni sobi: 399,00 EUR

Cena (najmanj 30 udeležencev) vključuje: letalski prevoz po programu, letališke pristojbine in varnostne takse, prevoz s turističnim avtobusom po programu, lokalno vodenje, 2 x polpenzion in 1x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* ali 4* lokalne kategorije, 1x tradicionalna večerja, stroške priprave in organizacije potovanja.

Predvideni hoteli: Hotel Kacinari Prizren, Hotel Adria International Priština
Vstopnine v ceno potovanja niso vštete in jih potnik poravna na kraju samem. 
Okvirni zneski vstopnin znašajo skupaj cca 20 EUR.

Cena ne vključuje:
- transfer na in iz letališča Jožeta Pučnika,
- lastne potrošnje,
- pijače,
- prehrane izven omenjenega v programu.
Doplačila po želji (na osebo):
- odstopnina v primeru višje sile: 4,56 % vrednosti potovanja,
- nezgodno zavarovanje CORIS (do 5 dni, enojno kritje stane 9,50EUR, dvojno kritje stane 14,34EUR),
- doplačilo za enoposteljno sobo: 15 EUR,
- priporočljive napitnine (na kraju samem vodniku): 5 EUR.

DRUGI PODATKI:
POTREBNI DOKUMENTI: Slovenci za potovanje na Kosovem potrebujemo potni list, ki je veljaven vsaj pol leta po
zaključku bivanja na Kosovem.
Splošni pogoji poslovanja Agencije Oskar, d.o.o. so sestavni del programov in so kot posebna tiskana priloga na
voljo na vseh prodajnih mestih Agencije Oskar. Z vplačilom akontacije potnik potrdi, da jih v celoti sprejema.
MINIMALNO ŠTEVILO POTNIKOV: 30
PRIPRAVA POTOVANJA: 16. maj 2019
ORGANIZATOR POTOVANJA: Agencija Oskar

LEGENDA za vrsto storitev in namestitev:
Z – zajtrk, K – kosilo, V – večerja P*– penzion/ lokalne namestitve, dvoposteljne sobe s kopalnico
H – nočitev v hotelu 1/2/3 zvezdice P – lokalne namestitve (dvoposteljne sobe s skupno kopalnico, večposteljne sobe,...)
H* – nočitev v hotelu 3+/4 zvezdice PT – nočitev na vlaku ali ladijska kabina
H** – nočitev v hotelu 5 zvezdic O – nočitev zunaj (šotor, jurta, ladijska paluba,....)