Dogodek

Milena Donaj in Jože Gabrovšek: 30 DNEVNA JUŽNOAMERIŠKA EPIZODA PO URUGVAJU, ARGENTINI IN ČILU

V URUGVAJU se že na avtobusu iz letališča prijetno vtisne voznikova »Hvala, da ste prišli«. Montevideo je zanimivo kolonialno zaznamovan, podeželje z obsežnimi polji, travniki in čredami govedi redko poseljeno, mestece Colonia del Sacramento ljubek zgodovinski biser. Napredna in zelo odprta država ne pozna revščine in korupcije. Vsakemu šolarju že od leta 2009 zagotavlja prenosni računalnik in brezplačen WiFi. 

V ARGENTINI velike razdalje (Buenos Aires - Iguazu slapovi, Mendoza, Aconcagua, Salta, Purmamarca, Atacama) premagujeva z udobnimi spalnimi avtobusi, kar se izkaže kot nadvse imenitna potovalna možnost. V deželi tanga, nogometa, steakov, vina, čaja mate, Ernesta Che Guevare, Evite Peron, Maradone in Messija se tudi na ulicah pleše tango, znanci in prijatelji pa se vedno pozdravijo s poljubom na lica, tudi moški in sodelavci.

Tudi v ČILE priplezava z avtobusom – iz severa Argentine preko 4200 m visokega andskega prelaza. Puščavo Atacama raziskujeva iz fascinantnega San Pedro de Atacama. Potem udobna 24 urna avtobusna vožnja v prestolnico Santiago, navidezno enolično, a izjemno poučno. V Santiagu spet očara južnoameriška družabnost – glavni trg Plaza de Armas je v nedeljo zvečer poln življenja – zabavajo pevci, plesalci in drugi performerji, med drugim naključni pari vseh starosti tekmujejo v plesu la cuece. Še skok v barvito pristaniško mesto Valparaiso, kjer prenočiva pri mladem slovenskem paru, ki je tukaj našel svojo poslovno priložnost. Potem pa po mesecu dni nazaj v Evropo, z malce zamude, ker so nama v Valparaisu dan prej izmaknili en potni list. 
-----------------------
PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane in študente 1 €, za ostale 2 €.