Dogodek

VAGANTOV IZLET V GORIŠKA BRDA IN PO KULINARIČNO DOŽIVETJE NA KRAS

Vaganti se zelo radi vračamo v zahodni del naše majhne državice zaradi prelepih krajev z bogato zgodovino in lepot, ki jih obdajajo, predvsem pa zaradi nadvse prijaznih ljudi. Zato smo poslušali in (u)slišali vaše predloge ter skupaj z našo agencijo ob velikem prazniku (z malim zamikom) svetega Martina pripravili enodnevno odkrivanje nekaterih biserov v Goriških brdih in na Krasu, kjer si bomo med drugim privoščili kraško kulinarično doživetje. Vino teran nas čaka, čaka pa nas tudi njegov krst.


PROGRAM IZLETA (sobota, 17. november 2018):
Odhod posebnega avtobusa ob 7:00 uri zjutraj s Trga generala Maistra (pri Vinagu) ter vožnja na relaciji Celje-Ljubljana-Nova Gorica. Zapeljali se bomo v Goriška brda (rečeno tudi v »slovensko Toskano«), ki so uvrščena na 3. mesto top lestvice desetih najlepših
vinorodnih pokrajin.
Naš cilj je spoznati vasico ŠMARTNO, ki je po dolgih letih obnovljena in je pravi biser pokrajine.
Srednjeveško mestece, ki stoji za obzidjem, leži v osrčju Brd, in je kulturni spomenik. Vas se prvič omenja leta 1512. Obzidje je imelo šest obrambnih stolpov, do živega pa mu niso mogli ne Turki in ne Benečani. V vasi deluje Briška hiša, etnološka zbirka in prodajalna keramike. Hiše v vasi so strnjene v ozkih ulicah, slikovite so tudi prečne poti z obokanimi prehodi. V vasici bo dovolj časa za oglede in morebitne nakupe s stojnic, posedanje v prijetnih lokalčkih ob kozarčku mladega vina ali kavici.
Pot bomo nadaljevali na Kras do spomenika POMNIK NA CERJU, ki je na poti miru na Krasu in je po dobrih desetih letih odprl svoja vrata. Pomnik, ki je bil postavljen braniteljem slovenske zemlje, stoji na vrhu Cerje, tvori ga sedem etaž, z zadnje pa je prekrasen razgled na severni del Jadranskega morja, Furlanijo, Dolomite, Julijske Alpe in Vipavsko dolino. Ogledali si bomo muzejsko zbirko, ki jo POMNIK ponuja. Sledi KULINARIČNO DOŽIVETJE pri naših starih znancih, ki ga bomo popestrili s krstom TERANA, vlogo svetega Martina pa bo zaigral naš prijatelj Dani.
Na kmetiji je možen nakup olivnega olja (lani nagrajenega z zlato medaljo), vloženih oliv in vina teran. Za vino je zaželena lastna embalaža.

CENA IZLETA: 45 € in vključuje vse stroške avtobusnega prevoza z dvema voznikoma, bogato
kraško kosilo z zgodbo, pijačo, stroške vodenja, organizacijo izleta in agencijske stroške.
PRIJAVE: Pred Vagantovimi predavanji ob četrtkih, ter v pisarni KPD »Hej, gremo naprej«
(Glavni trg 19/c, Maribor) vsako sredo med 12. in 13. uro.
Pri prijavi obvezno plačilo akontacije 20 €!
PRIJAVE ZBIRAMO DO 10. NOVEMBRA 2018.

Z NAMI NA POT – VAŠ VAGANT