Dogodek

Zlatko Šajhar: KIRGIZISTAN IN KAZAHSTA

ve sosednji državi, pa skoraj ne bi mogli biti bolj različni. Kazahstan je največja država brez izhoda na morje. Dežela predstavlja srce ogromne evroazijske stepe. Nekdanji prebivalci so bili znani kot »Horda« in so svoje gene dodobra pomešali tudi med Evropejce. Danes jim naravna bogastva, predvsem nafta, omogočajo lažje življenje, kot je bilo v času Sovjetske zveze, ko je bil ta konec države močno zapostavljen in izkoriščan.
Na jugu te stepe kipijo v nebo različna gorovja in tvorijo oster topografski kontrast Kazahstanu. Na starih kulturah je nastal današnji Kirgizistan in imena, kot so Pamir, Tienšan, Issyk-Kul, Oš in Karakol nas spominjajo na zgodnje odprave v osrednjo Azijo in so še danes mistično privlačni kraji.
Vse to pa še začinijo ljudje, ki so produkt najboljšega turških in mongolskih vojščakov in žena. Pa še civilizacija ni pustošila po njihovih dušah, ki so še odprte in pripravljene sprejete vsakega popotnika.

PRISPEVEK ZA DELOVANJE DRUŠTVA: za člane, študente in dijake od 1 €, za ostale od 2 €. Za študente in dijake s plačano članarino je vstop prost.